Dette interview er taget fra Dagbladets Helgemagasin (Norge) i april 2002.

Interviewet er efter bedste evne oversat til dansk.

 

POPSTJERNEN.

Tekst: Hege Duckert

Morten Harket (42) plejede at flygte ud på et koralrev når presset blev for stort. Det behøver han ikke mere.

a-ha-oplevelsen.

KOM BARE. Kom nærmere. Se på ham der! En blennie*. Det er en artig fyr. Plenty of Character. Hvis han trives, er hans hale orange. Og så smutter han ind i alle de huller han finder.
Åh, han er sådan en?
Se hummerskallen! Hummeren har lige skiftet ham og ved at der er flere dyr der ville spise ham hvis de fik chancen.
Eremitkrebsen der ovre har spist en snegl og erobret huset.
Ligesom at leve og dø?
Det er omtrent som på gaden. Jeg lærer meget om det menneskelige af dette.
Af fisk...?
Jalousi, mobning, sygdom, territorie, du har det hele herinde. Nogle dør pludselig fordi de giver op. Det forbavser mig altid: Du får mad nok, du har det fint, du har din dame lige om hjørnet what's your problem? men så dør du alligevel. Et fredfyldt akvarium er en magtbalance.
Har du set "En fisk ved navn Wanda"*?
Ja, siger Morten Harket oprørt. Det er en skrækfilm for fisk!

I HARKETS STUE larmer det som det bagerste sæde i et fly. Måske hører han det ikke mere, efter femten år med høj musik. Larmen kommer fra køleanlægget i tre store saltvandsakvarier, hvor Harket dyrker sine egne koraller og holder et dyreliv man ellers bare finder på en tallerken i hans nabolag på Oslos Vestkant. Hummere, krebs, snegle, muslingeskaller og fisk i alle regnbuens farver.
Det er et stort ansvar.
Indenfor økologisk bevidste miljøer er mange skeptiske omkring det at fange vilde dyr og sætte dem i et glasbur i stuen. Forståeligt nok.
Men det drejer sig jo bare om...fisk?
Disse fisk er en elite som har det godt, fordi jeg er samvittighedsfuld. Men der ligger killing fields mellem Stillehavet og stuen. Det er ikke længe siden at tabsprocenten under transport var på 95. Det vigtigste argument for saltvandsakvaristikken er at redningen for koralrevene ligger her. Kundskaben vil kunne bruges til økologisk forsvarlig forvaltning og dyrkning af naturparker. Men der er idag en tendens til at man er mere optaget af dyr end mennesker. Det er som om at man har opgivet at redde mennesket. Dyr er uskyldige. Menneskelivet er ligesom beskidt og uoverskueligt.

MORTEN HARKET POSERER villigt foran akvariet og diskuterer lysforhold og reflekser med fotografen Agnete. Han lægger litermålet væk og tager brillerne af. Men taget i betragtning af at han længe var regnet som en af landets bedste posører, er han befriende lidt optaget af hvordan han ser ud.
Det røg af mig for nogle tusinde billeder siden. Jeg er ikke specielt glad for mit udseende.
Derimod vil han gerne style fisken. Fodrer dem med yngel for at få dem til at bevæge sig, flytter på et luftrør for at sikre fri passage. Harket har en hang til det eksotiske. Det begyndte med tropiske sommerfugle i elleveårsalderen og fortsatte med orkidédyrkning da han var fjorten. På væggene hænger der udstoppede fugle, løvespyd og indianerudstyr lavet af lillebror Kjetil.

Han garver selv huden med fårehjerner og monterer det på fredede ørnefjer.
I er lidt af en familie?
Vi har det tilfælles at ingen af os har noget sikkerhedsnet.
Vores opvækst må have været usædvanlig tryg. Vi fik udviklet selvtillid.
Og det trængte du til?
Ja, jeg oplevede meget mobning da jeg var yngre. Jeg havde det meget ubehageligt i lang tid i skolen. Da det gik op for mig at jeg trods denne erfaring, selv havde bidraget til mobning var det som et koldt brusebad. Jeg havde alle forudsætninger for at kende smerten, og alligevel indså jeg ikke hvad jeg var med til.
Du virker som om du er mere på plads i dit liv end før?
Ja, jeg har et meget enklere forhold til konfliktområder. Jeg er blevet bedre til at stille de rigtige spørgsmål og ved mere om hvad der fungerer for mig. Men du ved: Jeg står måske lidt længere ude på vippen end andre folk.

POPSTJERNELIVET HAR TAGET Morten Harket igen. I disse dage kommer a-ha ud med deres anden plade efter at de "fandt sammen igen", og nu står den store stadionkoncert på Ullevaal snart for tur. Få nordmænd har oplevet mere sød succes med bitter eftersmag end a-ha-medlemmerne, som i over femten år har været popikoner, nærmest mod deres vilje.
Vi kom så skævt ud, som du ved, vi var så unge og det var så let at markedsføre os som et boyband. Vi gik fra en entusiastisk glød til følelsen af cirkus og karneval. Pludselig handlede det hele ligesom bare om mine bukser. Vi var så naive. Se på U2, de har været dygtige til at lægge føringen i forhold til hvem de er. Folk troede at de gik lige ind fra gaden.

Mens I kom lige fra frisøren?
Nej, jeg klippede mig selv og så ud derefter. Vi ramlede lige ud i det. I dag ved jeg godt hvorfor mange artister rejser rundt med en sindsyg masse stylister og assistenter. Det er ikke specielt smart, men forståeligt. Normale mennesker som bliver sat i en unormal situation, mister det andre tager for givet. Vante omgivelser, egen dyne, muligheden for at tage bussen uden at folk glor og taxa uden at chaufføren skal snakke. De eneste forhold som virker normale er det forhold du har til frisøren og sminkedamen. Du kan bruge den lille smule energi du har igen til at være dig selv. I dette marked er du ikke et menneske, men et produkt på linie med Ajax og Volvo.
Du er 42 år og stadig rockstjerne. Vil du altid beskæftige dig med musik?
Jeg tror det for jeg har aldrig lavet andet. Men jeg hører meget lidt musik. Aldrig i bilen eller derhjemme. Jeg hader baggrundsmusik, du ved, når musikken bliver en måde at fylde luften på. Har folk ikke behov for at tænke?

DET HAR MORTEN HARKET IHVERTFALD. Han er en tænker. Tænker meget underligt og siger tit noget endnu mærkeligere.
Jeg har altid været nysgerrig og en fyr som stiller spørgsmål. Det kan være bedre at gå videre end at stoppe op ved et svar. Svar er en fersk vare. De holder ikke længe. Men ind imellem bliver jeg ked af mig selv. Ked af at passe på at jeg er helt frisk og i topform. Magne kan brække armen, og vi gennemfører en koncert men hvis jeg får katar i halsen, kan vi kun aflyse.
Træner du meget?
Nej, næsten ikke. Jeg har en krop, som giver en hurtig respons hvis jeg river i haven, så ser du det på mig. Jeg tror det kan være irriterende for andre. Men for mig som lever i denne krop, er det vigtigste at jeg er i god form indeni.
Harket lever efter blodtypediæten*, som han mener har forbedret hans energiniveau væsentligt. Vi tager ud at spise, og han beder om kød "masser af kød" og grønsager. Men ikke kartofler og brød, tak.
Vil du ikke hellere have en fisk?
Nej tænk, siger Morten blidt og giver mig et spark under bordet.

KOMMER a-ha TIL AT FYLDE ULLEVAAL STADION? Tager folk madpakken og tæppet og solbrillerne med sig for at tilbringe en junidag på græsplænen?
Det er sundt for musikmiljøet i Norge, hvis vi kan fylde Ullevaal. Da fodboldforbundet inviterede os, sagde vi først nej, for nødudgangene ikke fungerede. De svarede med, helt suværent, at ordne fejlene. Folk forventer visse ting til en a-ha koncert, og det må vi til en vis grad opfylde.
Det gik jo vældigt fint i Valhall i fjor?
Ja, måden vi blev mødt på, fra publikum og medierne, var så uforbeholden. Jeg sad længe og ventede på at medaljen skulle have en bagside, men nedturen udeblev.

a-ha har spillet nogle stadionkoncerter?
Den største var på Maracana, fodboldstadionet i Rio, der spillede vi for 194.000. Med så mange mennesker som står der i så mange timer, bliver du indhentet af statistikken, nogle føder, nogle dør.
Nogle dør?
Ikke under vores koncert, men hos Gun's & Roses som spillede ligefør os, skete det.
Hvordan ser sådan et folkehav ud fra scenen? Der er jo vældig langt ned til ham som står bagerst?
Der er vældig langt til de andre som står sammen med dig på scenen, skal jeg fortælle dig. Er der en smule vind, så hører du dem ikke.
Hvad gør du så?
Det man må gøre: Spiller.

ET BAND ER SOM ET PARFORHOLD, siger Harket, du må sørge for at din partner trives.
Så får du den bedste udgave ud af vedkommende og du bliver selv stimuleret. Det gælder om at undgå at spise læggekartoflerne. Det har jeg lært gennem 18 år med a-ha, uden at vi selv har fulgt disse råd.
Hvad er vigtigst i dit liv nu?
Ungerne, de er otte, ti og tolv, plus lidt til.
Plus lidt til?
Ja, lige nu går det ikke op. Den mindste er snart ni og den mellemste er fyldt elleve.
Du er skilt? Ser du børnene meget?
I perioder. Det er en konstant kamp mellem job og familie hvor begge partner parter kræver mere end de kan få. Samliv og samlivsbrud er noget du må forholde dig til, men det forandrer ikke forældreansvaret. Ordet samlivsbrud er måske misvisende.
Er det?
Man lever jo fortsat sammen, når man har børn, selvom man bor i hvert sit hus. Det er alligevel et fællesskab.
Kunne du tænke dig flere?
Jeg kunne bedst tænke mig ferie. Med børnene. Men jeg ser lyst på det med børn i det hele taget. Jeg kan ikke lide tanken om at regulere hvor mange børn jeg skal have. Det bliver som det bliver.

DE SIDSTE ÅR har Morten Harket skabt overskrifter ved at køre i grøften. Han er dreng med stort D. Det går stærkt i svingene.
Jeg tog motorcykelkort i den værste a-ha-tid, for jeg havde et enormt behov for at komme væk. Lige før jeg tog det, i Tyskland, fik vi en arrangør til at skaffe en motorcykel til Magne og jeg. Min plan var bare at prøvekøre den lidt udenfor på pladsen foran hotellet. Tænkte at så snart jeg tog hjelmen på ville ingen kunne kende mig. Men jeg blev i den grad genkendt af en gruppe fans så der gik panik i mig, jeg gassede op for motorcyklen og ræsede husblokken rundt for at komme væk. Der blev jeg tvunget ud i et ensrettet system. Jeg forsvandt ud i Berlin og kunne ikke køre motorcykel. Kendte ikke koblingen og ikke trafikreglerne! Jeg havde ingen penge, ingen identifikationspapirer og jeg kunne ikke huske hvad hotellet hed. Det var absolut krise. Redningen blev en mand i en Porsche bag mig, som mente jeg havde problemer, og han hjalp mig ud af trafikken.
Hvad lærte du af det?
Jeg lærte ihvertfald at køre på motorcykel. Efter den episode blev jeg en mand.

 

Blennie* : Ved ikke hvad det er for en slags fisk. Hvis nogen ved det må I gerne skrive det til mig.

"En fisk ved navn Wanda"* : En Amerikansk film.

Blodtypediæten* : En diæt, hvor din blodtype bestemmer hvad du skal spise og hvad du ikke skal spise.

Billederne på denne side er taget fra artiklen.

Tilbage til Interviews.

Tilbage til forsiden.