a-ha i Skanderborg.

Fredag d. 10. aug. 2001 spillede a-ha på Skanderborg-festivalen i Danmark. De var det sidste band, og dermed bandet der skulle lukke fredag aften.

Det første jeg hørte efter at have taget plads på ca. 25-30 række, var et instrumentalt stykke musik, som jeg aldrig før havde hørt og jeg var ret forvirret. "Hvad er nu det for noget", tænkte jeg. Min sidste koncert med a-ha var tilbage i 1986.

Efter et minut eller 2, dukkede drengene frem på scenen. Og de startede koncerten med "Minor earth, Major sky". Lyden var god, selvom Morten brugte meget tid på at snakke med lydmanden, gennem det meste af koncerten.

Publikum gav den hele armen gennem "Mijor earth, Major Sky" og bagefter sagde Morten "Hjertelig takk" på syngende norsk. Han spurgte derefter publikum om de skulle snakke norsk eller engelsk. Og publikum skreg at det skulle være norsk. Dette holdt Morten gennem hele koncerten. Magne valgte dog alligevel at det skulle være engelsk, når han talte, da han åbenbart havde spottet, at der var en del andre nationaliteter end dansk representeret.

Setlist:

"Minor earth, Major sky"
"The sun never shone that day"
"I've been losing you"
"Manhattan Skyline"
"Scondrel days"
"I wish I cared"
"Stay on these roads"
"You'll never get over me"
"Velvet"
"The sun always shines on TV"
"The living Daylights"
"Hunting high and low"
Encore:
"Summer moved on"
"Crying in the rain"
"Take on me"

a-ha havde deres gæste-solist Anneli Drecker med dem, og hun sang en meget smuk duét med Morten Harket. ("I wish I cared"). Og i denne duét spillede de begge voldsomt op til hinanden. Så voldsomt, at den veninde jeg havde inviteret med (som absolut ikke er fan) spurgte mig om Morten og Anneli var kærester. Så godt skuespil og en fryd for øjet var det!
Anneli sang også backing-vocals i både "Velvet" og "Crying in the rain", og hun gjorde det så godt at Morten flere gange så ud som om han gerne ville synge med hende, men droppede det alligevel og lod hende få æren.

a-ha spillede en ganske rock-fyldt version af "Scoundrel days" og fra de tidligere koncerter ved jeg at den har vakt genlyd hos a-ha fans. Men jeg må sige at jeg opersonligt synes at denne version ikke tiltalte mig overhovedet. Det virkede som om at Morten ganske enkelt ikke kunne følge med i teksterne og blev dermed en smule rodet. Må indrømme at jeg foretrækker den gamle version. Men samtidig var det tydeligt at det sendte publikum i ekstase. de dansede og hoppede og sang i vilden sky.

Magne havde sit klaver med og dette virkede godt.
Han spillede på det i flere forskellige sange, og den akustiske lyd var virkelig smuk.
Og han havde også guitaren med, og han og Pål spillede sammen et par gange hvilket gav lidt mere rock og en god rytme over flere popsange.
Og Magne havde fundet en ægte dansk T-shirt på sin vej og den bar han i Skanderborg. I et senere interview siger han at dette er et skønt udtryk!!!

På T-shirten står der: ABSOLUT GYSELIG.

Drengene spillede en rigtig god koncert, med en del sange fra albummet "Minor earth, major sky" og alligevel spillede de en del gode gamle kendte sange. Dette vækkede følelserne i Skanderborg-festivalens publikum. Under "The living Daylights"(James Bond-filmen), skreg alle lungerne ud. Og publikum elsker de gamle sange og var ikke til at stoppe igen ved "Hunting high and low". Publikum sang og sang (eller skreg) og den eneste måde a-ha kunne stoppe dem, var at starte den næste sang! Det var tydeligt at a-ha virkelig nød det og dette grinede de en del af.

a-ha sluttede af med "Take on me" og det sendte publikum til himlen. Og ikke kun publikum, men den ellers anonyme Pål gik til englene. Han spillede en solo på guitar, som jeg aldrig har hørt mage.

a-ha gav en brilliant koncert og det jeg hørte fra publikum tæt på mig, var at de absolut syntes det havde været en god koncert. Selv min veninde, måtte indrømme at dette band kunne hun godt tænke sig at høre igen.

Tilbage til a-ha i Danmark.

Tilbage til forsiden.