Interview med Morten om problemerne på Øst-Timor.

Interviewet er taget fra den norske avis Dagbladet, sep. 1999. Det er skrevet af Tommy Fossum
Interviewet er efter bedste evne oversat til Dansk.

"Norge har blod på hænderne"

Morten Harket (40) mener at de Norske myndigheder bør granske sin egen rolle i holdningen til tragedien i Øst-Timor. I dag markerer han sin afsky mod folkemordet ved at holde en appel udenfor Indonesiens Ambassade.

-Norge har blod på hænderne, siger Harket.

-Tragedien på Øst-Timor har været en betydelig ikke-sag i både Norge og flere andre vestlige lande. Vi, som regner os selv som en demokratisk nation som sætter menneskeværdet højst, har kørt rullegardinerne ned for folkemordet. Efter dette må vi igen definere hvad vi faktisk tror på i dette land, siger vokalisten til Dagbladet.

I dag er han med på Amnesty International Norges markering udenfor Indonesiens Ambassade i Oslo. Her vil a-ha-vokalisten også holde en appel.

-Må granskes

Morten Harket er meget harm over det som nu sker på Øst-Timor. Mest fortvivlet er han imidlertid over at Norge og Vesten har været klar over de grusomme overgreb i godt og vel 25 år.

Harket har i en årrække brændt for at få Indonesiens undertrykkelse af befolkningen på Øst-Timor frem. I dag er Øst-Timor på alles læber.

Han mener at der er mange som må granskes efter tragedien på Øst-Timor. Ikke kun rovmorderne fra Indonesien, men også politikere og andre herhjemme.

-Vi må finde ud af hvor i systemet Norge har svigtet. Uden Norges og mange andre vestlige landes støtte ville Indonesien ikke have udviklet sig til det monster det er i dag. Dette må få politiske konsekvenser, mener Harket.

Blev forbandet.

Harket opdagede Indonesiens undertrykkelse af befolkningen på Øst-Timor i 1993. Maureen Davies, canadisk professor i menneskerettigheder, kontaktede Morten Harket og overrakte ham flere bøger om den tragiske historie. Han læste dem og blev forbandet.

Til trods for at han afsluttede sit officielle engagement for Øst-Timor efter at Carlos Belo og José Ramos-Horta fik Nobels fredspris for deres kamp mod undertrykkelsen af folket på Øst-Timor i 1996, vil han i dag holde en appel om sagen.

-Alt hvad vi brokker os over i politikken herhjemme bliver bare så småt i forhold til overgreb af en hel basal karakter. Det handler om at vi engagerer os og forholder os til det.

 

Billedet er taget fra artiklen.

Tilbage til Charlottes beretning.

Tilbage til Andre Fans Fortællinger.

Tilbage til Forsiden.